top of page
Ara
  • Mehmet Akşipal

Şok Emicili Lanyard Kullanım Hataları-1


Güvenli yüksekte çalışma tekniklerinden, en yaygın ve temel düşme durdurma yöntemi lanyard kullanımıdır.

Lanyardlar, çeşitli halat ve karabina tipleri ile imal edilmiş olabilir. Çalışma sahanıza uygun ürünü temin etmeniz, işinizi hızlandıracak ve en başında güvenli çalışmanızı sağlayacaktır.

Diğer bir önemli husus olarak, şok emicili veya şok emicisiz lanyard seçmek mümkündür. Burada nasıl bir ortamda çalıştığınız, ankraj noktalarınızın seviyesi ve dolayısı ile olası düşüşte yaşayacağınız şok etkisini göz önünde tutmak gerekir.

Düşme etkisi (şok etkisi) ve temiz düşme mesafesi konusu başka bir yazının konusu olacak kadar uzun.

Olası bir düşüşte; doğru donanım, güvenli bir bağlantı ve temiz bir düşüş gerçekleşirse, kullanıcı standartların işaret ettiği güvenli bir durdurma kuvvetiyle asılı kalacaktır. Bu senaryonun doğru işlemesi için kullanıcının şok emicili lanyard kullanımı konusunda sık yapılan bir hatayı tekrar etmemesi gerekir.

Emniyet kemerinin yan halkaları şok emicili lanyardları asmak için uygun değildir. Hatta bu davranış, yüksekte çalışırken tehlikeli bir duruma yol açabilir.

Şok emici eleman; kullanıcının düşüş etkisini hafifletmek için tüm dikişler açılıp son uzunluğuna erişene kadar, dikişlerinden kurtularak uzar. Düşme anında çift şok emicili lanyardın tek kolu kemerin yan halkasına takılı olursa şok emici uzayamayacak ve durma şokunu hafifletemeyecektir. Aşağıdaki görselden inceleyiniz.

HATALI KULLANIM:

DOĞRU KULLANIM:

Lanyard Askı Aksesuarı

Eğer görseldeki gibi bir şok emicili lanyard askı aksesuarınız yoksa; şok emicili lanyardın her iki kolunu da ankraja bağlamalısınız. Takmamakta ısrarcıysanız boşta bırakın :)

1.094 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page